Vinurile noastre - Pietroasa
Pietroasele este un areal incarcat de istorie, de legenda, de mister, celebra in Romania – si nu numai – pentru o comoara reala, cunoscuta sub numele "Closca cu puii de aur", dar si pentru vinurile sale.
Pe teritoriul podgoriei de la Pietroasa, s-au gasit marturii arheologice care probeaza ca viticultura si vinificatia au un trecut istoric indepartat.
Tinand seama de conditiile de maxima favorabilitate a culturii vitelor de vie, in anul 376 e.n. – cand regele vizigot Athanaric a ascuns comoara "Closca cu puii de aur" la Pietroasa, un alt tezaur – viile – erau prezente pe dealurile insorite din zona, unde au continuat sa isi creeze un excelent renume.
Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Pietroasa – filiala a U.S.A.M.V. Bucuresti din anul 2005, renumit centru viticol, face parte, teritorial, din podgoria Dealu Mare, dar, se deosebeste net de restul podgoriei prin conditiile de clima si sol si prin calitatea vinurilor.
Statiunea de Cercetare Pietroasa a fost infiintata in anul 1893, dupa atacul dezastruos al filoxerei si a fost prima unitate de acest fel din Romania.
Infiintata ca "Pepiniera Pietroasa", a indeplinit rolul de "vie model si experimentala pentru cultura vitelor de vie si fabricarea vinului" fiind amplasata in mijlocul uneia din cele mai mari podgorii ale tarii – Dealu Mare.
De aici au radiat continuu solutii si metode noi de producere a materialului sditor viticol, de alegere a soiurilor, de infiintare a plantatiilor, de cultivare a viilor, preluate cu multa incredere de viticultori.
Intre anii 1893-1895, la Pietroasa s-a infiintat, pe suprafata de 10 ha, o colectie de 737 de soiuri cu vita de vie pentru struguri de masa si vin, aduse de pe toate continentele.
Incepand cu 1894 a intrat in functiune scoala de altoitori din cadrul Pepinierei Pietroasa.
In anul 1924, a fost infiintata Statiunea Viticola si Oenologica Pietroasa institutie cu caracter stiintific si de propaganda, menita a intreprinde cercetari pentru rezolvarea problemelor ridicate de viticultura din zona. In cadrul unitatii a fost infiintata o scoala de ucenici agricoli pentru formarea de viticultori practicieni, iar in 1932 a fost creata prima scoala speciala de pivniceri din tara.
In anul 1928 Statiunea viticola si oenologica a preluat denumirea de "Via Experimentala Pietroasa".
"Via Experimentala Pietroasa", a fost prima unitate vit
icola din tara in care au fost organizate experiente sistematice privind comportarea soiurilor de vita de vie roditoare si de portaltoi, aplicarea taieturilor in uscat, prevenirea si combaterea bolilor si daunatorilor.
Profesorul Gherasim Constantinescu, unul din primii conducatori ai acestei unitati, afirma: "Pietroasa se poate considera, fara tagada, ca fiind leaganul stiintei viticole romanesti. Menirea ei a fost sa redea viata podgoriilor si sa fructifice eforturile delenilor valorificand prin plantatii de vii dealurile subcarpatice pe care vita de vie le ocupa de milenii, avand intaietate fata de toate plantele de cultura".
In anul 1958 Via Experimentala Pietroasa devine Statiunea Experimentala Viticola Pietroasa.
Primele plantatii experimentale si de incercare cu distante mari si forme inalte de conducere, care au stat la baza conceptului de viticultura intensiva promovat in tara incepand din anii 1960 – 1970 au fost infiintate la Pietroasa.
In 1972 a devenit una dintre statiunile Institutului de Cercetari Horti-Viticole, apoi ale Institutului de Viticultura si Vinificatie de la Valea Calugareasca, iar in anul 2005 reintra in subordonarea Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara – Bucuresti, ca filiala a acesteia.
Suprafata statiunii s-a diminuat ca urmare a retrocedarilor efectuate, de la 512 ha in 2003 la 203,38 ha in anul 2014.
Un alt moment important in istoria statiunii a avut loc in anul 2019, cand Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Pietroasa s-a unit cu Pepiniera Istrita si au format astfel: Statiunea Didactica de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa – Istrita.
Pietroasa, un loc binecuvantat de Dumnezeu, o data pentru istoria sa si a doua oara pentru vinurile sale, pare sa aiba destinul unei comori: asteapta rabdatoare sa fie descoperita si redescoperita de fiecare dintre noi.